Antenna szerelő 06 70 609 4780     Hívjon bizalommal ha baj van az antennával!
Parabola antennát mindenkinek
MENÜ

Parabola antenna szerelés

 

Antenna szerelőként a lehetetlennek tűnő technikai kérdésekre is megprobálok megoldást találni. Amikor parabola antenna telepítésről beszélünk, akkor meg kell határozni hogy tetőre, erkély korlátra vagy oldalfalra akarjuk szereltetni az antennát. Figyelembe kell venni a ház tájolását illetve hogy van-e rálátás a műholdra, esetleg nem gátolja a kilátást egy fa vagy egy magas ház stb. Ha több fejes vagy forgatómotoros parabolát szeretnénk akkor délfelé álva se jobra se balra tölünk nem lehet semijen, a kilátást zavaró tényező! Ha már eldöntöttük hogy mit szeretnénk nézni  és hová szeretnénk ha fölszerelnék, akkor az antenna szerelőnek  meg kell bizonyosodnia róla hogy az antenna tartót vagy árboc rudat biztonságosan és stabilan rögzíteni lehet-e? Azt is meg kell határozni hogy az adott műholdról sugárzott  adás vételéhez mekkora parabola antenna szüséges! Ha az antenna beállítása megtörtént akkor az adott műholdon vagy műholdakon található összes előfizetéses és ingyenes csatornát tudjuk fogni aminek elég nagy a sugárzott jelszintje ahoz hogy a beltéri egység nézhető képet tudjon öszerrakni a jelből. A tévé műsorok mellett digitális rádióadásokat is hallgathatunk tévénken.

 

 • Parabola antenna

 

Parabola antennát sokfélét láthatunk, a 32-cm átmérölyütől a 30 méteresig ha bár 2-m felettit inkább csak filmeken láthatunk. A Magyaroszágról fogható műholdak túlnyomó reszére elég a 80-100 cm-es parabola a jó vételhez. Van azonban pár műhold amihez 150-400 cm-es parabola szükséges a vételhez, és adott esetben (pl. az ASTRA 2-nél) akkor sem beszélhetünk jó vételi szintről! A műholdakról szort adást úgy tudják korlátozni hogy az adótt helyen (pl. Nagy Britania) nagyon nagy jelszintel fogható az adás, tehát egy 60 cm-es parabola antennával is nagyon jó jelszint fogható, azonban nálunk már a 4 m-es parabolából sem tudunk jó jelszintet kicsikarni. 

 

 •  Parabola antenna fajták

 

Parabola antenna van kicsi, nagy, kerek, szögletes, ovális, van primfokuszos és ofszett, van hálos és van doboz formáju is, söt van C-sávos és Ku-sávos és még sorolhatnám.  

                                                      

        

   

De mindegyik arra szolgál hogy a műholdrol érkezö jeleket befogja és megfelelő jelszintet tudjon a fej sugárzójába fokuszálni!

 

 

 

 

 • Parabola fejek

 

Parabola fejből is sokféle  létezik, van Univesal, Unicable, Monoblock, Ku-Band Flange, C-Band Linear, C-Band Flange, stb. Ezekből létezik Single, Twin, Quad, Quatro, Octo, ezen felül létezik még kőrpoláros fej valamint sok egyéb kompozicióban ösze állított fej amit pl. Amerikában használnak. Mindig a leg szélesebb frekvencia tartmányba hangolják a fejeket ahoz viszonyítva hogy a műholdrol sugárzott öszes csatorna vételére jó legyen! A régi fejek pl. keskenyeb sávban dolgoznak mint a mai fejek. Ezért ha régi parabola antennája van egy régi fejel és csak töredéke fogható azon csatornáknak mint mondjuk a szomszédnál, és felteszi magának a kérdést, hogy hogyan is lehetséges az hogy a szomszéd fele akkora tányérral ötször anyi csatornát néz mint őn, hát akkor valoszinü hogy cserére szorul a parabolája, esetleg csak a fej illetve a beltéri egység!

              

 

 • Parabola antennatelepítés

 

Parabola antenna telepítésekor először a vételi helyet kell megvizsgálnunk. Ekkor megnézzük, hogy a parabola antennát fali tartóval vagy árboccal rögzíthetjük esetleg erkély tartóval.

 

 

 

Digitális műszer segítségével megállapítjuk, hogy a vételi helyen fogható-e az adott műhold és a vételéhez mekkora méretű parabola antennára van szükségünk.

              

Antennás rendszerek közül megkülönböztetünk fix pozíciójú parabola antennát vagy több fejes fix antennát illetve forgató motorral felszerelt (DiseqC,Tolomotoros)parabola antennákat. A fix pozíciójú antennák előnye, hogy nem kell egy pár másodperset várni arra hogy a motor átforduljon egyik műholdról a másikra, hanem azonal vált a kép mintha ugyan azon a műholdon lenneEgy ilyen parabola antennával, akár 4-5 műholdas pozíciót is be lehet állítani. A forgató motoros antenna hátránya hogy várni kell pár másodpercet az egyik műholdról a másikra való átfordulás között, de viszont az öszes műhold fogható amire rálát a parabola antenna!

 

 • Forgatómotoros parabola antennatelepítés

 

Az adott földrajzi helyen elérhető összes műhold vételére alkalmas rendszer. Fontos, hogy a jó jel miatt a megfelelő méretű parabolát és forgatható motort vásároljunk. Egy elektronikus vezérlésű motor mozgatja a parabola antennát a megfelelő műholdas pozícióba. A műholdak pályáját tökéletesen követi a forgatómotor. Természetesen ennek elengedhetetlen feltétele a jó beállítás, amely komoly szakértelmet igényel.

 

 • Hagyományos parabola antennatelepítés

 

Ez a rendszer áll egy antenna fejből, egy parabola tükörből (minimum 75 cm átmérőjűeket preferálunk), egy fali tartóból, árbocból vagy erkély tartóból és egy beltéri egységből.              

A műholdak kiválasztásánál fontos, hogy a kedves megrendelő milyen nyelvű külföldi vagy Magyar szabadon fogható illetve előfizetéses csatornákat szeretne nézni . A beltéri egységet is e-szerint kell kiválasztani, hogy kártya fogadóval legyen ellátva vagy sem. Esetleg HD-s legyen vagy csak SD-s, illetve legyen rajta internetes port, USB-s csatlakozási lehetőség külső merevlemez vagy pendriwe csatlakoztatásához. Még meg kell említeni a dupla tuneres beltéri amiből van olyan is amelyiknek lehet variálni a tuner összetételét. Ha esetleg kell egy műholdas és egy földi vagy műholdas és kábel Tv-s illetve földi és kábel Tv-s között lehet variálni.

 

 • Több fejes rendszerek

 

Van olyan eset, hogy egymáshoz közeli műholdak kellenek a megrendelőnek, akkor a 80 cm-es tányéal is kivitelezhető egy 3-4 es fejtartóval hogy  mondjuk 3-4 műholdat nézzenek egy normál parabolával.

    

                 

Van a multi fókuszos parabola ami gyárilag úgy van kifejlesztve hogy több fókuszpontja van, ezekbe 5-8 fejet lehet bele tenni.

 

 

És végül van a Toroidal ami szintén multi fókuszos, ebbe az antennába akár 15 fejel is lehet szerelni. Ez a megoldás akkor jön szoba ha mondjuk egy forgató motoros antenna csatorna kínálatát szeretnénk több vételi helyen nézni egyszerre.

 

 • Rendszerek közösitése

 

                            

Ezeket a parabola rendszereket lehet közösíteni földi antennával vagy kábel Tv-vel, tehát mondjuk a tetőről egy koax kábelen lehet levezetni a parabola 15 fejét és a földi antenna csatornáit amit aztán a Tv mögött szétválasztunk és a megfelelő beltérihez csatlakoztatjuk.

A megfelelő anyagok kiválasztásában a kollégák segítenek illetve szerencsésebb ha meg beszélik és a szerelő hozza az anyagot. Ilyen esetben ha valamelyik eszközzel baj van akkor a szerelőnél lehet reklamálni vagy segítségét kérni.

 

                                    

 

 

Tell: 06 70 609 47 80

Email: szatyisat@gmail.com

 

 

 

 

 

 

Hírek

 • Jövő év elején indulhat az RTL 3 HD
  2014-10-18 05:38:44

  RTL 3

  Jövő év elején elindul az "RTL 3 HD" vagyis az RTL II HD, Cool HD és a film+ HD nagyfelbontású csatornák "csomagja". A közös reklámablak miatt RTL 3 néve alatt futtatott három csatorna a jelentős sávszélességigényük miatt elsősorban a digitális kábelhálózatokon jelenhet meg, a műholdas szolgáltatóknál ez elég komoly helyigényt támaszt, egy multiplex felét, rossz esetben (magyar módon agyontömörítve) harmadát/negyedét elfoglalja. Az RTL 3 HD "csomag" szinte biztos, hogy a drágábban előfizethető csomagok része lesz, mivel a reklámadó miatt az RTL ezeken keresztül juthat most plusz pénzekhez. A HD csatornák indulása után pedig a drágább készítésű vagy népszerűbb műsorok ezekre a csatornákra vándorolhatnak át. Ugyancsak az RTL Kábeltévékhez kapcsolódó hír, hogy a sorozat+ tervezett átalakítása (egyelőre) elmarad, mivel van igény a csatorna tematikája iránt.

  RTL II tv műsor

  Cool tv műsor

  film+ tv műsor

  sorozat+ tv műsor

   

  Írta: Kardos Attila

 • ULTRA HD CSATORNÁVAL INDULNA EGY ÚJ SZLOVÁK MŰHOLDAS SZOLGÁLTATÓ!
  2014-10-15 16:47:39

  Saját Ultra HD csatornáva indítana műholdas csomagot az Antik Telecom nevű társaság, amely eddig IPTV szolgáltatásával volt jelen északi szomszédunknál. A társaság nem tervez semilyen együttműködést már működő szlovák műholdas szolgáltatókkal, így a Skylinkkel, a Freesat by UPC-vel vagy a Magiosat/Digi TV-vel, továbbá nem az Astra 3 műholdakról sugározna. Az új szolgáltatáshoz az ún. "Antik TV Home Gateway" nevű eszköz szükséges, melynek segítségével videokölcsönzés, youtube hozzáférés is lehetséges, továbbá az eszköz támogatja a 4K-s (Ultra HD) felbontást és az új H.265 kódolással. A társaság saját 4K-s tv csatorna indítását is tervezi. Nagy kérdés persze, hogy az ennyire új technológiára mennyire lesznek vevők az előfizetők, mivel a 4K sem érdekli igazából az embereket a legutóbbi felmérések alapján.

  Írta: Kardos Attila

 • Új belépő a mobil piacon: Digi Kft.
  2014-10-15 16:27:49
  Beküldte: Lala Kategória: Digi TV
  Az európai példák is azt mutatják, hogy egy új belépő mobilizálja, felpezsdíti a piacot.

  A hatóság az európai szabályozással és frekvenciaelosztási rendszerrel összhangban, megkülönböztetésektől mentes, viszontajánlattételt is lehetővé tevő pályázati eljárás során értékesített frekvenciacsomagokat. Az eddigi három mobilhálózat mellett a Digi új, negyedik hálózat kiépítését kezdi meg. Az európai példák is azt mutatják, hogy egy új belépő mobilizálja, felpezsdíti a piacot, fokozza az árversenyt és új szolgáltatások megjelenését generálja. A pályázati kiírás lehetővé tette azt, hogy egy vagy több új szolgáltató ugyanolyan esélyekkel induljon a frekvenciákért, mint egy már a piacon lévő szolgáltató. A szolgáltatók 2034-ig nyertek jogosultságot a frekvenciák használatára. A 15+5 éves használati jog biztosítja a digitális gazdaság dinamikus fejlődését és garanciát nyújt a mobilpiac fenntartható növekedésére, valamint kiszámítható keretet kínál a további iparági befektetések ösztönzéséhez.. A nyertes pályázók egy része – vállalásaik szerint – szinte napokon belül bekapcsolják az új frekvenciáikat hálózataikba. Egy-másfél évre lehet szüksége az új hálózat kiépítésére a piacra újonnan belépőnek. A most használatban lévő készülékek egy része már alkalmas az új technológia (LTE) fogadására, az új szolgáltatásokat igénybevevők körében a készülékváltások fokozatosan, ugyanakkor várhatóan gyors ütemben fognak végbemenni.
 • Nincs ingyen az FTA adás sem!
  2014-10-15 16:13:44

  A free-to air csatornákat a szállodákban felhasználási szerződés nélkül nem lehet osztani. A free-to air csatornák lényege az, hogy bárki szabadon nézheti, de az elosztási tevékenység (Szerzői Jogi Törvény 28.§./2/ bek.) már felhasználási szerződéshez kötött, és a szálloda pontosan ezt teszi.

  Írta: Kardos Attila

Asztali nézet